Hoe wordt chocolade gemaakt?
We kopen allemaal vele kilo’s chocola per jaar. Maar slechts weinigen kennen het productieproces dat leidt tot de chocolade die we vandaag de dag kennen. Laten we er eens een kijkje naar nemen.
De cacao waarvan chocolade wordt gemaakt, wordt gewonnen uit cacaobonen, het zaad van de cacaoboom. Daarna worden de bonen geroosterd in draaiende trommels bij een temperatuur tot 140?C. De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern (nib) overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke vaste pasta. Dit heet de cacaomassa. Uit dit product kan het vet onttrokken worden. Dit heet de cacaoboter. De dikke, harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot magere cacao, of cacaopoeder.
De Chocolade doorloopt een lang traject van fijnwalsen, opwarmen, concheren (een bewerking waarbij de hete chocolade urenlang wordt omgeroerd) en temperen (een zeer langzame temperatuursdaling). Door deze bewerking zorgt de fabrikant ervoor dat het smeltpunt van chocolade iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt en op die manier een meer uitgesproken smaak krijgt.
In de volgende stap wordt de brij door een serie rollers of walsen geleid, waardoor de toekomstige chocolade verfijnd wordt en een betere textuur krijgt. Na het walsen is de massa nog te droog en heeft nog niet de juiste smaak. Dan wordt het restant van de cacaoboter toegevoegd, zodat de chocolademassa beter vloeibaar wordt, en lecithine waardoor de massa homogener wordt en minder viskeus.
De chocolade wordt op een temperatuur van 30 tot 32 ?C gehouden en in verwarmde vormen gebracht, die worden geschud om de aanwezige lucht te verwijderen waarna ze een koelingproces ondergaan om de uiteindelijke vorm te verkrijgen. Nu kan de kwaliteit van de chocolade gemeten worden, en daarna kan hij verpakt worden.
Bekijk op onze site ook eens de chocolade figuren , logo van chocolade, kerst geschenken, Paas geschenken,