Organisaties communiceren gebrekkig over maatregelen Mexicaanse griep

Organisaties communiceren intern gebrekkig over de maatregelen die zij nemen om een  uitbraak van Mexicaanse griep op te vangen. Dat concludeert uitzendorganisatie Start  People uit een onderzoek onder organisaties en bijna vierduizend werknemers.

mexicannse-griep

Hoewel een meerderheid van de ondervraagde organisaties aangeeft wel degelijk maatregelen te hebben  genomen, stelt 65 procent van de ondervraagde werknemers dat er bij de organisatie waar zij werken geen maatregelen zijn genomen, of dat zij hier in elk geval niet van op de hoogte zijn. ‘Deze tegenstelling geeft aan dat er dus iets schort aan de interne communicatie en voorlichting binnen organisaties over dit thema’, concludeert Raymond Puts, commercieel directeur van  Start People.

Geen grote zorgen

Volgens Puts illustreert dit voorbeeld hoe weinig bezorgd organisaties over de Mexicaanse griep lijken te zijn. ‘Dat is heel vreemd want tegelijkertijd geeft driekwart van alle respondenten aan dat de grieppandemie wel degelijk zal uitbreken. Uit ons onderzoek, waaraan bijna 500 bedrijven, instellingen en overheidsinstanties hebben meegewerkt, blijkt dat de meeste organisaties rekenen op een verzuim van 15 tot maar liefst 35 procent van het aantal werknemers. Maar over de oplossing maakt men zich blijkbaar geen grote zorgen. Circa 60 procent van de organisaties verwacht dat dit verzuim eenvoudig kan worden opgevangen door meer flexibiliteit bij het ‘gezonde’ personeel. Eén op de vijf organisaties verwacht dit te doen door aanvullende collegiale inhuur bij andere organisaties.’

Een derde wil niet werken bij uitbraak

Start People stelt echter vast dat deze maatregelen absoluut niet afdoende zullen zijn bij een grootschalige uitbraak. Die conclusie wordt gestaafd door de response van de werknemers. Bijna  een derde van de ondervraagden geeft aan bij een uitbraak van de griep in de organisatie, niet te zullen gaan werken. Ook ziekte van partner of kinderen en het eventueel tijdelijk sluiten van crèches of scholen is een reden om thuis te blijven.

Kritische functies

Daarom heeft Start People ook onderzocht wat de meest kritische functies en activiteiten per branche zijn. Op basis van de resultaten van deze inventarisatie, screent de organisatie momenteel het bestand van ingeschreven uitzendkrachten. Hierdoor kunnen snel proactief tijdelijke personeelstekorten worden opgelost. Voor de meest kritische en kwetsbare functies ligt een wervingsplan klaar.

bron: flexmarkt.nl

Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *