Salaris Nieuws Februari

Ziektewet 2014

Een van de belangrijkste gevolgen van de nieuwe ziektewet blijft een beetje onderbelicht. Als een werknemer ziek is en zijn arbeidsovereenkomst eindigt tijdens deze ziekte, dan dient de werkgever toch het loon door te betalen in de vorm van een ziektewetuitkering. Dit moet nog door de Eerste Kamer maar het is raadzaam nu reeds rekening te houden met mogelijke kosten en eventueel de verzekering hierop aan te passen.

Lees online

 

Vakantiedagen Europa

Uit een onderzoek blijkt dat Nederlanders in Europa het minste aantal vakantiedagen hebben.
Op jaarbasis krijgen wij gemiddeld 28 dagen vrij inclusief feestdagen. De Finnen staan bovenaan met gemiddeld 54 vrije dagen. Gelukkig wordt in de meeste gevallen meer vrij gegeven dan wettelijk verplicht.

Lees online

 

Keurmerk e-mail

AbnAmro gaat een keurmerk toevoegen aan haar e-mail. Hierdoor zullen ontvangers die mailen met Gmail, Outlook, Yahoo mail en XS4ALL een icoon zien waardoor aan de echtheid van de mail niet getwijfeld hoeft te worden. De verwachting is dat dit navolging gaat vinden. Let op: Er is steeds meer verwarring over het begrip ‘Outlook’. Er zijn inmiddels 3 verschillende ‘Outlook’-programma’s. Die in Office, een lokale versie van Windows Live Mail die zich ook Outlook noemt, en Outlook-internet, het voormalige Windows Live. En dan hebben we het niet over Outlook Express wat ook nog gebruikt wordt. Wij weten niet voor welke versie van Outlook bovenstaand bericht geldig is.

Lees online

 

Ziekteverzuim is in 2013 gedaald

In 2013 is het gemiddelde ziekteverzuim iets gedaald naar 3,8%. Van deze ziektegevallen wordt een groeiend aantal veroorzaakt door psychische klachten.

Het aanpakken van psychosociale arbeidsbelasting zal de komende jaren dan ook hoog op de agenda staan bij het kabinet.Uit een analyse van ArboNed onder ruim een miljoen werknemers blijkt dat het ziekteverzuim in 2013 is gestabiliseerd. In 2012 was het gemiddelde ziekteverzuim nog 4,1% en in 2013 kwam het iets lager uit op 3,8%. Vorig jaar duurde het verzuim in veruit de meeste gevallen (93%) één tot zeven dagen.

Verzuimkosten kunnen onder meer door de loondoorbetalingsplicht bij ziekte hoog oplopen. Heeft de werknemer echter na de loondoorbetalingsperiode van in principe 104 weken recht op een WIA-uitkering, dan ziet u deze uitkering – als u geen eigenrisicodrager voor de WGA bent – terug in de premie voor de Werkhervattingskas (Whk) die uw onderneming sinds 1 januari 2014 moet afdragen.

Lees online

 

Inspecteur kan premies niet herzien

U krijgt van de Belastingdienst in principe maar één keer per jaar een premiebeschikking.

Op basis van de fiscale wet is het voor de inspecteur niet mogelijk om een gecorrigeerde beschikking voor de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) op te leggen. U moet de hoogte van de premie dus extra goed controleren, want de fiscus mag de beschikking niet herzien.

Sinds 1 januari van dit jaar betaalt u als onderdeel van de premies werknemersverzekeringen een gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Als u eigenrisicodrager bent voor de WGA of de ZW, betaalt u slechts een deel van deze premie.

De rechter heeft eind vorig jaar bepaald dat de Belastingdienst maar één keer per jaar premies aan werkgevers mag opleggen en die daarna niet op eigen houtje mag herzien. Alleen als u zelf bezwaar maakt tegen de premiebeschikking, kan de premie Whk dus nog worden bijgesteld.

Het ministerie van Financiën erkent deze uitspraak van de rechter en gaat dus niet in cassatie, maar zal mogelijk wel met wetgeving komen om de situatie te repareren.

Lees online

 

BelastingTelefoon onvoldoende

De Consumentenbond heeft weer tests afgenomen van de Belastingdienst. Er worden zeven vragen voorgelegd op verschillende momenten aan 10 verschillende mensen van de BelastingTelefoon. Op twee derde van de vragen werd een verkeerd of onvolledig antwoord gegeven. Het is vooral opmerkelijk dat deze test in 2012 ook al is gedaan en dat er sindsdien niets is verbeterd. Ons advies: leg vragen altijd schriftelijk voor aan de inspecteur en vraag om een schriftelijk antwoord. Dat geeft in elk geval houvast. Zie: www.consumentenbond.nl
Lees online

 

Te laat betalen van loon

Bent u te laat met het betalen van het loon, dan hebben uw werknemers recht op een wettelijke verhoging. Daarnaast moet u een wettelijke rente betalen over het verschuldigde loon, inclusief de verhoging. Dit kan aardig in de papieren lopen. Toch zijn werkgevers regelmatig te laat met het betalen van het loon.

Of u op tijd of te laat bent, hangt af van wat u in de arbeidsovereenkomst heeft afgesproken over het tijdstip van uitbetaling. Heeft u niet op tijd het loon betaald, dan hebben uw werknemers recht op wettelijke verhoging. De Rechter kan de wettelijke verhoging matigen.

Deze vertragingsvergoeding bedraagt:
5% van het loon voor de vierde tot en met de achtste werkdag en 1% van het loon voor elke volgende werkdag. De verhoging kan niet meer bedragen dan de helft van het verschuldigde bedrag. Bovendien heeft de rechter de mogelijkheid om de wettelijke verhoging te beperken. Naast de wettelijke verhoging heeft de werknemer recht op de wettelijke rente. Deze rente betaalt u over het verschuldigde loon inclusief de wettelijke verhoging.

Lees online

 

Handboek Loonheffingen gepubliceerd

De Belastingdienst heeft het Handboek Loonheffingen 2014 gepubliceerd. Dit jaar is er maar één versie waarin zowel de werkkostenregeling als het oude regime van vergoedingen en verstrekkingen aan bod komt. Nieuw is dat de Belastingdienst voortaan ieder kwartaal een nieuwe downloadversie uitbrengt.

Download het nieuwe handboek hier.

Lees online

 

Premiekorting jongere werknemers

Als u in 2014 of 2015 een werknemer in dienst neemt in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, dan kunt u vanaf 1 juli 2014 in aanmerking komen voor de premiekorting jongere werknemers onder de volgende voorwaarden:

– de werknemer had recht op een WW of bijstandsuitkering voordat hij bij u in dienst kwam.
– de werknemer heeft een arbeidsovereenkomst voor ten minste 32 uur per week met een duur van ten minste 6 maanden.

Let op!
Als een werknemer op of na 1 januari 2014 maar vóór 1 juli 2014 bij u in dienst is gekomen, dan komt hij alleen in aanmerking voor de premiekorting jongere werknemers als hij op 1 juli 2014 nog bij u in dienst is. De korting geldt tijdelijk tot 1 januari 2018.

De premiekorting is € 3.500 per werknemer per jaar. In 2014 kunt u maximaal €1.750 (voor de periode 1 juli tot en met 31 december 2014) per werknemer aan korting toepassen. U hebt maximaal 2 jaar recht op de premiekorting vanaf 1 juli 2014 of vanaf het moment dat uw werknemer in dienst komt, tot het einde van de dienstbetrekking en uiterlijk tot en met 31 december 2017.

Hebt u voor een werknemer tegelijk recht op de premiekorting jongere werknemers en op de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemers? Dan past u alleen de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemers toe.

Lees online

 

Previous Article
Next Article