Hypotheekrente daalt bijna niet meer

De afgelopen tijd lijkt er een einde aan de daling van de hypotheekrente te zijn gekomen. Over de periode 2012 tot mei 2018 is de hypotheekrente met ongeveer 2 procent gedaald. De gemiddelde rente in mei 2018 is 2,4%. Dit gemiddelde percentage zat eind 2016 ook al op dit percentage. Momenteel kunnen we stellen: de hypotheekrente daalt niet meer.

Banken groeien weer in marktaandeel

Nederlandse gezinnen hadden in juni een gezamenlijke hypotheekschuld van 521 miljard euro. Dit is een groet van 0,3% ten opzichte van 2017. Wel hebben verzekeraars en pensioenfondsen gezorgd voor meer concurrentie en vergroten van hun marktaandeel. De banken hebben hiervan behoorlijk last gehad.  DNB ziet sinds eind 2016 de kredietverlening bij de banken weer toenemen.

Langer vastzetten hypotheekrente

Consumenten zijn recent hun hypotheekrente voor een langere periode gaan vastzetten. Volgens DNB heeft 75% van de in 2018 nieuw gesloten hypotheken een rentevaste periode van meer dan 5 jaar.  In 2012 bedroeg dit percentage nog gemiddeld 40%.  Ongeveer 25% staat langer dan 10 jaar vast. Deze ontwikkeling laat volgens DNB zien dat consumenten een stijging van de hypotheekrente verwachten. De consument kan nu voor een relatief lage rente voor een langere periode vastzetten.

Hypotheekrente daalt niet meer

Binnen het eurogebied verschilt de hypotheekrente nogal. In Finland is de gemiddelde rente 0,87% de laagste in Europa. In Ierland de hoogste 3,11% gemiddeld. Opgemerkt moet wel worden dat in Finland veel hypotheken worden afgesloten met een korte rentevaste periode. Ook is de rente gekoppeld aan de nu lage Euribor rente. In Ierland zijn er behoorlijke renteopslagen waardoor de rente hoger is.

Meer lezen op bron: https://www.bestehypotheek.nl/hypotheekrente-daalt-niet-meer/

Previous Article
Next Article