Logisal Salaris Nieuws Maart 2014

Correcties in Handboek Loonheffingen

Vanaf nu kunt u wijzigingen die de Belastingdienst heeft gemaakt in het Handboek Loonheffingen terugvinden in Versiebeheer. Wijzigingen en fouten in het handboek worden niet meer gemeld bij ‘Veranderingen loonheffingen in de loop van 2014′. Aangeraden wordt regelmatig het Versiebeheer te raadplegen. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de laatste wijzigingen die de Belastingdienst heeft gemaakt in het Handboek Loonheffingen.

Lees online

 

Aanvraag ERD ZW of WGA vóór 1 april

Wilt u eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet of de WGA, dan moet u vóór 1 april een aanvraag indienen bij de Belastingdienst.

Het eigenrisicodragerschap voor de WGA geldt alleen nog voor werknemers met een vast dienstverband. Als eigenrisicodrager voor de ZW betaalt u een lagere gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Ook gaat u risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers en flexwerkers met een ZW- of WGA-uitkering.

U kunt het eigenrisicodragerschap op 1 januari of op 1 juli laten beginnen. Uw aanvraag moet uiterlijk 13 weken voor deze data binnen zijn.

Lees online

 

Verwachting loonsverhoging in 2014

Uit een wereldwijde enquête, uitgevoerd door Monsterboard, blijkt dat de helft van de ondervraagde werknemers (51%) in 2014 een loonsverhoging verwacht. In Nederland ligt dat percentage met 42 procent lager. In dit verwachtingspatroon is weinig verschil tussen mannen en vrouwen.

De Canadezen en Amerikanen zijn met respectievelijk 57 en 54 procent het meest optimistisch over hun kansen op het krijgen van een salarisverhoging. In Frankrijk is de werknemer het minst optimistisch; 71 procent verwacht geen sprong te maken in hun salaris en slechts 24 procent van de ondervraagde Franse vrouwen verwacht een loonsverhoging te krijgen. In Nederland denkt 41 procent van de vrouwen een loonsverhoging te krijgen, de mannen zijn iets optimistischer met 43 procent.

Lees online

 

Wijzigingen afspiegelingsbeginsel per 1 april

Als uw onderneming binnenkort om bedrijfseconomische redenen werknemers moet ontslaan, geldt vanaf 1 april 2014 dat u eerst afscheid moet nemen van alle AOW-gerechtigden en daarna pas het afspiegelingsbeginsel verder toepast.

Bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen moet u dan eerst bekijken of er in de uitwisselbare functiegroepen werknemers zitten die AOW-gerechtigd zijn. Is dit het geval, dan moet u als eerste afscheid nemen van deze werknemers.

Als er meer AOW-gerechtigden in een functiegroep vallen dan er in die groep ontslagen moeten worden, komt de AOW-gerechtigde met het kortste dienstverband als eerste in aanmerking voor ontslag. Als er juist meer werknemers moeten worden ontslagen dan er AOW-gerechtigden zijn, past u vervolgens de normale regels van het afspiegelingsbeginsel toe.

Lees online

 

Onderbouw concurrentiebeding

Per 1 juli 2014 mag u alleen nog bij zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelang een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit belang dient u te onderbouwen in het concurrentiebeding. Meestal gaat het dan om zeer specifieke kennis of informatie die niet bij de concurrent mag belanden. Is de werknemer het niet eens met het belang hiervan, dan kan hij naar de rechter stappen. Dit geldt alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd die u afsluit na 1 juli 2014.

Lees online

 

Wederom crisisheffing in 2014

Ook in 2014 zijn werkgevers 16% eindheffing verschuldigd over loon hoger dan € 150.000.
De zogenoemde crisisheffing geldt daarmee voor het tweede jaar op rij, terwijl bij de invoering van de heffing was toegezegd dat het slechts eenmalig zou worden geheven. Tegen de crisisheffing 2014 kan dan ook bezwaar worden gemaakt.

De crisisheffing is verschuldigd op 31 maart 2014 en moet worden aangegeven in de aangifte loonheffingen van maart of de vierde periode 2014. Het gaat om het loon dat is genoten in 2013 en waarover in 2013 loonbelasting is geheven.

Lees online

 

Loon inclusief vakantiegeld toegestaan

De kantonrechter in Amsterdam heeft kortgeleden bepaald dat dit niet in strijd is met de wet. In de betreffende zaak stapte een werknemer nadat zijn dienstverband was afgelopen naar de kantonrechter om van zijn ex-werkgever (nogmaals) uitbetaling van vakantiedagen en vakantiebijslag te eisen. Dit zat al in zijn loon verwerkt, maar volgens de werknemer was dit wettelijk niet toegestaan.

De rechter stelde vast dat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag staat dat de werkgever de vakantiebijslag van de werknemer in principe in de maand juni moet uitbetalen. Wel mag er in de cao of arbeidsovereenkomst worden afgesproken dat de vakantiebijslag op een ander tijdstip wordt uitgekeerd, zolang dit minstens één keer per jaar gebeurt. In deze zaak stond in de arbeidsovereenkomst van de werknemer dat hij zijn vakantiebijslag maandelijks verwerkt in zijn salaris zou ontvangen. Op dit punt wees de rechter de vordering van de werknemer dus af.

De uitbetaling van vakantiedagen mag ook worden meegenomen in het uurloon.
Wel moet de werkgever de werknemer in de gelegenheid stellen om vakantie op te nemen. De werknemer moet dus het recht behouden om op vakantie te gaan. Daarnaast moet op de loonstrook zichtbaar zijn welk deel van het loon als salaris, vakantiedagen en vakantiebijslag kwalificeert.

Ook nam de kantonrechter in zijn oordeel mee dat de werkgever een modelcontract uit de cao had gebruikt, waarin de afspraak over het all-in uurloon was opgenomen. De vordering van de werknemer om de vakantiedagen nogmaals uit te betalen werd afgewezen. Lees hier de uitspraak.

Lees online

 

Video LogiSal 2014

De video’s met instructies voor LogiSal Werkgever, Werknemer en Berekenen zijn geactualiseerd naar 2014. Deze handige video’s kunt u vinden op: http://www.logisal.nl/logisal/rondleiding/rondleiding/
Veel plezier!

Lees online

Bron: Logisal.nl

Previous Article
Next Article