Noordhoff Uitgevers en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) ontwikkelen e-learning medicatie en medicatieveiligheid voor ziekenhuismedewerkers

Noordhoff Uitgevers en het IVM hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van e-learningcursussen op het gebied van medicatie en medicatieveiligheid binnen CampusMed. CampusMed is de Health Academy van Noordhoff Uitgevers en is marktleider op het gebied van e-learning content voor de zorg. Eind oktober 2010 is de eerste nieuwe cursus ‘Medicatieveiligheid’ beschikbaar. ‘Medicatieveiligheid’ is ontwikkeld in opdracht van het Diaconessenhuis Leiden en beschikbaar voor alle verpleegkundigen niveau 4 en 5 en apotheekmedewerkers binnen ziekenhuizen.
Ziekenhuizen hebben medicatieveiligheid, als onderdeel van patiëntveiligheid, hoog op de agenda staan en investeren onder andere in deskundigheidsbevordering van de medewerkers. Doel is om in 2012 een reductie van 50% van onbedoelde vermijdbare schade te hebben gerealiseerd. De cursus ‘Medicatieveiligheid’ behandelt de volgende modules:

– Het belang van medicatieveiligheid – motivatie en achtergrondinformatie over hoeveelheid incidenten, risicogroepen etc.

– Wet- en regelgeving – welke wetten zijn belangrijk en waarom.

– De risico’s van het medicatieproces op basis van het 3 P model – de risico’s liggen in product, proces en patiënt. Op deze drie groepen wordt uitgebreid ingegaan.

– Medicatieveiligheid in de praktijk – inrichting van processen en patiëntenveiligheid om risico’s te verkomen, uitgelegd aan hand van praktijkvoorbeelden en casuïstiek.

– Eindtoets.

Cursisten krijgen na afloop van de cursus een certificaat dat goed is voor 4 accreditatiepunten.
CampusMed en het IVM zijn voornemens hun samenwerking verder uit te bouwen. Inmiddels staan de cursussen ‘High Risk Medication’ en ‘Medicatieverificatie’ al in de planning. Wilt u meer informatie over de mogelijkheid van deze cursus van CampusMed binnen uw ziekenhuis? Bel naar 030-63 83 047 of mail uw vraag naar campus-med@noordhoff.nl.

Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *