De Tour is over, concludeerde Lance Armstrong

MORZINE-AVORIAZ –  De Tour is over, concludeerde Lance Armstrong zondag op Morzine-Avoriaz. Aan afstappen dacht de Amerikaan echter niet. Een kleine 12 minuten na ritwinnaar Andy Schleck kwam de zevenvoudig tourwinnaar over de finish. Het wekte haast medelijden op.
Na de zoveelste val in deze Tour krijgt Armstrong een nieuwe fiets.Foto: AFP

Armstrong was drie keer betrokken bij een valpartij. Eerst na zeven kilometer waarbij hij overeind bleef maar wel tot stilstand kwam. Op 50 kilometer voor de streep belandde hij op zijn rug door een foute manoeuvre bij een rotonde. Armstrong: „Ik schoot uit mijn pedaal terwijl mijn voorband er ook nog afliep. Ik kwam hard terecht en moest meteen in de achtervolging“

De 38-jarige Amerikaan keerde nog wel terug in de groep favorieten, maar werd er in de beklimming van de Col de la Ramaz gewoon afgereden. Niet veel later kwam hij door een voor hem gevallen Euskaltel-renner opnieuw tot stilstand. De blik die hij de tv-kijkers daarna toonde was er een van berusting. „De Tour is over voor me maar ik stap er niet uit.”

Het was misschien wel een van de pijnlijkste dagen uit de loopbaan van Armstrong. De man die onaantastbaar leek in de jaren dat hij de Tour (1999-2005) beheerste keerde vorig jaar terug in het profpeloton, maar brak in het voorjaar van 2009 bij een val zijn sleutelbeen. Eenmaal hersteld werd hij toch nog knap derde in de Tour en besloot hij er nog een jaar aan vast te knopen.

Een pretje was dit wielerjaar voor hem tot nu toe niet geweest. Hij liep een blessure in het gezicht op in de Ronde van Californië en kreeg te maken met dopingbeschuldigingen van oud-ploeggenoot Floyd Landis. Terug op de fiets reed hij zich in Luxemburg en met name Zwitserland in vorm, maar in de derde touretappe over de kasseien verloor Armstrong vorige week al tijd op de concurrenten. Zondag oogde hij vermoeid en, hoewel goed bedoeld, zal het commentaar van collega en vriend Andy Schleck hem ook niet echt opvrolijken. „Ik verwachtte hem vandaag voorin. Ik heb veel respect voor Lance. Maar om eerlijk te zijn voel ik nu vooral medelijden met hem.”

Tourbaas Christian Prudhomme suggereerde dat de hitte de Amerikaan parten had gespeeld. „In 2003 was er een hittegolf en had Lance het ook heel zwaar. Als hij Parijs haalt zal hij zeker niet in de top van het klassement staan. Ik had nooit gedacht dat hij meer dan 11 minuten kon verspelen in een bergetappe. Hij zelf waarschijnlijk ook niet.”

Armstrong bleef zondagavond optimistisch: „Ik blijf in de race. Ik ga proberen er van te genieten en het team te ondersteunen. Ik ga niet klagen.”

bron: telegraaf.nl

Previous Article
Next Article