Logisal Salaris Nieuws november 2013
UWV helpt tot eind 2013 bij berekenen dagloon
UWV gaat eigenrisicodragers van de Ziektewet (ZW) nog tot 1 januari 2014 gratis helpen met het berekenen van het dagloon. Deze gratis hulp zou aanvankelijk tot 1 november beschikbaar zijn, maar UWV heeft de periode met twee maanden verlengd.
|
Minimumloon vanaf januari 2014
Onlangs heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wettelijk minimumloon per 1 januari 2014 gepubliceerd. Per 1 januari 2014 moet u werknemers vanaf 23 jaar ten minste € 1.485,65 per maand betalen bij een fulltime werkweek. Dit is een stijging van 0,53% ten opzichte van het huidige minimumloon. De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) schrijft een wettelijk minimumloon voor. Dit minimumloon is gekoppeld aan de gemiddelde ontwikkeling van de contractlonen en wordt jaarlijks per 1 januari en 1 juli aangepast.
|
Nieuwsbrief Loonheffingen 2014
De Belastingdienst laat weten dat de eerste uitgave van de ‘Nieuwsbrief Loonheffingen 2014‘ gedownload kan worden. In de Nieuwsbrief Loonheffingen 2014 is informatie te vinden over de nieuwe regels vanaf 1 januari 2014 voor het inhouden en betalen van de loonheffingen. In deze nieuwsbrief informatie over de volgende onderwerpen: Bij de samenstelling van deze nieuwsbrief is de besluitvorming over een aantal nieuwe regelingen nog niet afgerond. Ook de tarieven en percentages voor 2014 zijn nog niet bekend. Er verschijnen daarom verschillende uitgaven van de nieuwsbrief. In elke uitgave staat naast nieuwe informatie ook alle informatie uit de vorige uitgave.
|
Bijtelling elektrische auto’s naar 4% in 2014
Staan er werknemers in uw onderneming op het punt om in een volledig elektrische auto van de zaak te gaan rijden, dan hoeft u volgend jaar geen 7% bij hun loon te tellen bij privégebruik, maar slechts 4%. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft deze wijziging onlangs aangekondigd. Er geldt nu een bijtelling van 0% voor werknemers die ook privé rijden in een auto van de zaak met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gram per kilometer. Schaft u in de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 een auto aan met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gram per kilometer, dan geldt er gedurende 60 maanden een bijtelling van 7%. Onlangs heeft staatssecretaris Weekers echter in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij een onderscheid wil maken tussen volledig elektrische auto’s en hybride auto’s, die bijvoorbeeld ook op benzine of diesel kunnen rijden. Voor nieuwe volledig elektrische auto’s gaat u volgend jaar 4% bijtellen, voor nieuwe hybride auto’s 7%. Weekers gaat dit plan verder uitwerken in een nota van wijziging op het Belastingplan 2014. Als de auto van de zaak met een bijtelling van niet meer dan 50 gram per kilometer vóór 1 januari 2014 wordt aangeschaft, geldt gedurende 60 maanden een bijtellingspercentage van 0%.
|
Percentage bijzondere beloningen verlagen
Indien er bij een werknemer een te hoog percentage voor bijzondere beloningen wordt toegepast door een incidentele beloning in het vorig jaar, kan de werknemer de Belastingdienst verzoeken tot aanpassing van het percentage voor bijzondere beloningen. De Belastinginspecteur zal de werkgever dan laten weten dat er een lager percentage toegepast mag worden. De Belastingdienst verlaagt alleen het percentage als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De belangrijkste voorwaarde is, dat er een onderbouwing dient te zijn van de werknemer dat de loonheffing bijzondere beloningen minstens 10% te hoog uit valt of in ieder geval minstens € 227. In LogiSal kunt u het percentage wat de inspecteur u doorgeeft vullen bij > Werknemer > Fiscaal.
|
Sectorpremies WW bekend!
De sectorpremies voor 2014 zijn onlangs bekendgemaakt. De sectorpremie is een onderdeel van de Werkloosheidswet (WW) en financiert een deel van de WW-uitkeringen. Per 1 januari 2014 horen de ZW-premie en de premie voor de kinderopvang niet meer bij de WW-premie. U hoeft die laatste dus ook niet meer bij de sectorpremie op te tellen.
|
Naheffing IB 2014 mogelijk
De loonheffingskorting wordt afgebouwd voor hogere inkomens. Dat zit zowel in de Loonheffing als in de IB. Dat zou dus goed moeten gaan. Maar de hoogte van de afbouw wordt bepaald door het inkomen. In de loonheffing is dat het jaarloon (12 x maandloon). In de inkomstenbelasting is dat het loon inclusief vakantiegeld en bijzonder loon zoals overwerk en bonussen. Het kan derhalve zo zijn dat de afbouw in de IB hoger wordt vastgesteld dan die in de Loonheffing. En dan volgt naheffing. Onverwacht.
|
Werkbonus en leeftijd
De tekst van het wetsvoorstel luidt: Voor de werknemer die loon uit tegenwoordige arbeid geniet en die bij het begin van het kalenderjaar de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt maar nog niet de leeftijd van 64 jaar, is de werkbonus van toepassing. Helaas leidt dit meteen al tot verwarring. Desgevraagd heeft de belastingdienst ons uitgelegd dat het hier (in 2014) feitelijk gaat om de leeftijd op 31 december 2013. Is de werknemer op 31 december 2013 60, 61, 62 of 63 dan krijgt hij de werkbonus, uiteraard mits de werknemer loon uit tegenwoordige arbeid geniet.
|
Toptarief van 52 naar 49,5 procent
Het belastingtarief voor de hoogste inkomens daalt op termijn van 52 procent tot 49,5 procent. De belastingverlaging compenseert de lagere belastingaftrek van de hypotheekrente waar huizenbezitters recht op hebben. Het toptarief gaat vanaf 2018 in kleine stapjes naar beneden. Deze compensatie is door de fracties van VVD en D66 in de Tweede Kamer voorgesteld en kan inmiddels op een ruime meerderheid rekenen. Ook minister Blok (VVD, Wonen) steunt het plan en komt op korte termijn met een doorrekening. Om deze belastingverlaging te financieren, wordt de derde belastingschijf minder verlengd dan Blok aanvankelijk wilde. Mensen zullen daardoor eerder in het toptarief terechtkomen. Bron: Logisal.nl |