Logisal Salaris Nieuws Mei 2014

Belastingdienst gaat ZZP’ers controleren

De Belastingdienst gaat strenger controleren of ZZP’ers wel echt een zelfstandige zijn. In de zorg, onderwijs, ICT, transport en de bouw sector komt schijnzelfstandigheid (verkapt dienstverband) veel voor. De Belastingdienst zal deze sectoren strenger controleren en waar nodig, de VAR intrekken. De achterliggende reden is dat de fiscus dankzij de fiscale voordelen voor een ZZP’er veel inkomsten misloopt.

 

Aantal jongeren met WML gestegen

Het aantal banen met een minimumloon is in de periode 2008 tot 2012 licht gestegen. De stijging is vooral te vinden onder jongeren van 20 tot 30 jaar.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag 6 mei bekend.

In 2012 gold voor 6,2 procent van alle banen in Nederland een minimumloon, tegenover 5,9 procent in 2008. In totaal waren er 491.000 banen met het minimumloon in 2012. Het aandeel minimumloonbanen onder jongeren is tussen 2008 en 2012 gestegen van 10 procent naar 12 procent. Het aantal banen onder jongeren van 20 tot 30 jaar nam af met 29.000. Ondertussen steeg het aantal jongeren dat voor het minimumloon werkt met 31.000.

Dit komt doordat jongeren er vaker dan ouderen een tijdelijke baan of bijbaan op nahouden. Daarnaast hebben zij weinig tot geen werkervaring.De toename van het aantal minimumloonbanen onder jongeren weerspiegelt bovendien de verslechterde arbeidsmarkt voor deze groep, aldus het statistiekbureau. Voor de leeftijdsgroep boven de 35 jaar geldt dat het aandeel minimumloonbanen bijna gelijk gebleven.

Minimumloonbanen zijn vooral te vinden in de sectoren horeca, cultuur en recreatie en zakelijke dienstverlening. De horeca spant de kroon, 13 procent van de banen in deze branche wordt uitgevoerd tegen minimumloon. In het onderwijs en de bouw komen minimumloonbanen met 2 procent het minst voor.

 

Crisisheffing niet in strijd met de wet

De overheid mag hoge inkomens een eenmalige heffing opleggen om het begrotingstekort terug te dringen. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag 7 mei geoordeeld dat deze zogenoemde crisisheffing niet in strijd is met de Nederlandse belastingwetten of internationale verdragen.

Het kabinet liet werkgevers over 2012 zestien procent extra loonbelasting betalen voor lonen boven de 150 duizend euro. Met de opbrengst, ongeveer 628 miljoen euro, werd het begrotingstekort teruggebracht.

Verschillende bedrijven, waaronder voetbalclubs, hadden bezwaren tegen aangetekend tegen de heffing. Volgens de rechtbank valt de maatregel echter onder de ruimte die een wetgever heeft om beleid te maken, ondanks dat deze met terugwerkende kracht is ingegaan.

De crisisheffing zou aanvankelijk eenmalig zijn. De regeling is echter verlengd, zodat ook over het afgelopen jaar extra loonbelasting betaald moet worden. Tegen die verlenging is ook weer protest aangetekend.

 

Extra belasting over vakantiegeld?

Veel werknemers vinden dat zij weinig overhouden aan het vakantiegeld omdat hier het bijzonder tarief percentage over wordt geheven. In feite betalen werknemers niet meer belasting over het vakantiegeld. Mocht het vakantiegeld maandelijks worden uitgekeerd dan betaalt de werknemer hierover even veel belasting. Dit wordt veroorzaakt doordat de heffingskorting per maand verrekend is. Daardoor lijkt het dat er over de maandelijkse loon betaling verhoudingsgewijs minder belasting wordt betaald. Tevens is er in Nederland sprake van een progressief belastingstelsel, hoe meer er wordt verdiend hoe meer belasting er geheven zal worden.

 

Hogere ZW-flex bij einde eigenrisicodragerschap

Middelgrote en grote werkgevers die per 1 januari 2015 het eigenrisicodragerschap van de ZW willen beëindigen moeten rekening houden met een hoger premiedeel voor de ZW-flex. Dit geldt voor werkgevers waarvoor UWV een individuele premie kan vaststellen op basis van een eerdere periode waarin de werkgever geen eigenrisicodrager is geweest. Heeft u het verzoek voor 20 maart ingediend dan valt u nog onder de standaard regels (de eerste twee kalenderjaren de helft van de sectorale premie).

 

AWVN: “onduidelijkheid WKR schaadt werkgevers”

Werkgevers wachten nog altijd op het beloofde uitsluitsel van het ministerie van Financiën over de verbeterde Werkkostenregeling. Intussen komt de verplichte invoeringsdatum van 1 januari 2015 steeds dichterbij.

Werkgevers willen volgens AWVN daarom wel een begin maken met de vernieuwde werkkostenregeling, maar voelen er weinig voor dubbel werk te doen door één inventarisatie te maken op basis van huidige regels en één op basis van mogelijk gewijzigde Werkkostenregeling. Daar komt bij dat niet zeker lijkt of de verplichte invoeringsdatum van 1 januari 2015 definitief is. Wordt vervolgd.

Bron: AWVN

 

Aanpassing fiscaal beleid beïnvloedt leaserijder

De aanscherping van het fiscale beleid heeft een overduidelijk effect op het bestelgedrag van de leaserijder. Het afgelopen kwartaal was vooral de praktische bruikbaarheid, zoals ruimte, doorslaggevend in de keuze voor een nieuwe auto. Dit in tegenstelling tot 2013, het jaar waarin leaserijders vooral voor hun portemonnee kozen. Omdat het aanbod grote (benzine)auto’s in de 14% bijtellingscategorie in de eerste maanden van dit jaar beperkt was, steeg het aandeel bestelde auto’s met 20% of 25% bijtelling fors. Dat en meer blijkt uit de cijfers van LeasePlan Nederland over het eerste kwartaal van 2014.

Voor het eerste sinds een jaar tijd groeide het aandeel bestelde auto’s in de hogere bijtellingscategorieën, een ontwikkeling die LeasePlan Nederland bij de bekendmaking van haar jaarcijfers begin dit jaar al voorspelde. De leasemaatschappij waarschuwde er toen voor dat het beperkte aanbod ruime benzineauto’s in het C-segment met 14% bijtelling de leaserijder voor grote uitdagingen zou stellen. Vooral voor de automobilist die jaarlijks een relatief laag aantal kilometers rijdt.

De nadrukkelijke invloed van het fiscale beleid op keuzes van leaserijders is geen nieuw fenomeen. Uit een analyse van de leasemaatschappij blijkt dat zich na de wijziging van de CO2-grens per 1 juli 2012 eenzelfde trend manifesteerde. Ook toen daalde het aandeel bestelde leaseauto’s met 14% bijtelling vanwege het beperkte aanbod, ten gunste van het aandeel in de 25% bijtellingscategorie

 

Foutieve combinatie BSN/Geboortedatum

Wij ontvangen van de Belastingdienst elke maand rapportages over de kwaliteit van onze loonaangiften, welke de gebruikers van LogiSal hebben ingezonden. Eigenlijk valt daar niets op aan te merken. Het enige opvallende is, dat het aantal foutieve combinaties van geboortedatum en BSN gigantisch groeit. En dat is eigenlijk vreemd aangezien inzenders van dergelijke loonaangiften een schrijven ontvangen van de Belastingdienst. Negeer deze berichten s.v.p. niet en corrigeer de foutieve combinatie BSN/geboortedatum bij de werknemer.

Krijgt u deze fout, pas dan het BSN en/of geboortedatum aan in LogiSal. Ga naar Loonaangifte > Maak LA > Selecteer het eerstvolgende tijdvak > Selecteer in de kolom “te corrigeren tijdvakken” de tijdvakken waar het onjuiste BSN en/of geboortedatum is meegegeven en maak de loonaangifte.
LogiSal neemt vervolgens een correctie mee over de aangegeven tijdvakken.

 

Sociaal Fonds Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf

De BOVAG heeft via een circulaire kenbaar gemaakt dat de premies van de OOMT en de MET (FMV) met terugwerkende kracht zijn samengevoegd tot één fonds. De premie wordt met ingang van 1 januari 2014 0,7%. De hoogte van de premie komt overeen met de oude premies (OOMT 0,5% en het Sociaal Fonds MET (FMV) 0,2%). Het fonds krijgt de naam Sociaal Fonds Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf. Aangezien de hoogte van de premie gelijk blijft zullen wij in LogiSal 2014 geen aanpassingen maken. Vanaf 2015 vindt u in LogiSal het nieuwe Sociaal Fonds Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf terug.
Bron: Logisal.nl

 

Previous Article
Next Article