Salaris Nieuws oktober 2013

Subsidie voor leer-werkplek

Past u nu afdrachtvermindering onderwijs toe voor één of meerdere werknemers, dan moet u het vermoedelijk begin volgend jaar nog stellen zonder de nieuwe subsidie. De subsidie wordt namelijk achteraf uitgekeerd aan werkgevers. Dit voorkomt dat werkgevers niet meer in aanmerking zouden kunnen komen omdat de subsidie pot leeg is. Het totale beschikbare budget zal verdeeld worden over het totale aantal leer-werkplekken. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het bedrag wat u ontvangt in de buurt liggen van de bestaande bedragen.

Lees online

 

Haast maken met Stamrecht BV

In het artikel “Geen stamrechtvrijstelling meer in 2014” hebben wij u op de hoogte gebracht dat er per 1 januari 2014 geen stamrechtvrijstelling voor ontslagvergoedingen meer is. Door nieuwe regels komt een ontslagvergoeding die voor 15 november 2013 is overgemaakt nog in aanmerking voor de vrijstelling. Door het vervroegen van de datum van 1 januari 2014 naar 15 november 2013 is het haast onmogelijk om nog in aanmerking te komen voor de regeling. Dit voorkomt oneigenlijk gebruik van de korting indien het volledige tegoed in 2014 wordt uitgekeerd.

Lees online

 

Premiekorting ook voor jongeren?

In de begrotingsafspraken die het kabinet met de coalitiepartijen heeft afgesloten is opgenomen dat de premiekorting voor uitkeringsgerechtigden in de toekomst zo aangepast gaat worden dat deze zich ook gaat richten op jongeren. Hoe de regeling er precies gaat uitzien is nog niet bekend. Zodra hier meer over bekend gaat worden zullen wij u informeren.

Lees online

 

Reiskosten bij lange afwezigheid

U mag de reiskostenvergoeding niet onbelast doorbetalen als een medewerker langdurige tijd afwezig is, bijvoorbeeld door ziekte of een lange vakantie.
U kunt wel deze vergoeding tijdelijk schrappen totdat de medewerker in kwestie weer terug is. Let wel of deze tijdelijke oplossing niet in strijd is met de collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

U mag de vaste reiskostenvergoeding van een afwezige medewerker slechts onbelast doorbetalen in de maand waarin de afwezigheid is begonnen en de daaropvolgende maand. Ook dan zou u er overigens voor kunnen kiezen de vergoeding tijdelijk stop te zetten. Blijft u deze vergoeding daarna gewoon betalen, bijvoorbeeld omdat u dat op grond van zijn arbeidsvoorwaarden of de collectieve arbeidsovereenkomst moet doen, dan zijn deze kosten belast met loonheffingen. Dit geldt niet alleen bij langdurige ziekte, maar ook bij een extra lange vakantie. Gaat een medewerker na zo’n periode weer aan de slag, dan mag u zijn vaste reiskostenvergoeding pas weer onbelast gaan betalen vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand van terugkomst.

Stel dat een medewerker op 1 september in één keer al zijn opgebouwde vakantiedagen opneemt en hierdoor een aantal maanden afwezig is. U mag dan zijn reiskostenvergoeding onbelast blijven doorbetalen tot en met 31 oktober. Gaat hij vervolgens in januari volgend jaar weer aan de slag, dan mag u de reiskostenvergoeding pas weer vanaf 1 februari onbelast doorbetalen. Is de verwachting dat een medewerker weer terug is voor het einde van de volgende maand, dan mag u zijn vaste reiskostenvergoeding dus gewoon onbelast blijven doorbetalen.

Lees online

 

Pensioenaanlevering sluit

Dit bericht is van belang voor Detailhandel, Wonen, Levensmiddelenbeddrijf, Kappersbedrijf, Schoenmakerij en Tandtechniek. De ‘ouderwetse’ manier van jaarlijkse aanlevering van pensioengegevens via pensioenaanlevering.nl (vroegere Pien) sluit binnenkort. Officieel kunt u vanaf 1 januari niet meer aanleveren.

Advies van Syntrus Achmea:
Stuur uiterlijk 31-12-2013 alle nog ontbrekende loon- en dienstverbandgegevens van vóór uw aansluiting op Pensioenaangifte via www.pensioenaanlevering.nl in. Ook openstaande controle resultaten dient u uiterlijk 31-12-2013 via www.pensioenaanlevering.nl te hebben opgelost.

Pensioenaangifte:
Start, voor zover u dit nog niet heeft gedaan, met de aanlevering via Pensioenaangifte. Bent u al gestart dan is het van belang dat u mogelijke openstaande bevindingen oplost.

Lees online

 

Einde stamrechtvrijstelling 2014

Het kabinet gaat de stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten per 1 januari 2014 afschaffen. Wie een bestaand stamrecht heeft, kan dit in 2014 met belastingkorting opnemen. Krijgt een werknemer nu een flinke ontslagvergoeding, dan kunt u dit in één keer uitkeren en afrekenen. De werknemer kan er ook voor kiezen om het bedrag onder te brengen bij een bank, bij een verzekeraar of in een (eigen) stamrecht-bv. Het voordeel hiervan is dat dit via de werkgever belastingvrij kan. Er is pas belasting verschuldigd op het moment dat de werknemer uitkeringen krijgt uit dit stamrecht. De uitkering uit het stamrecht moet uiterlijk beginnen in het jaar waarin de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Zodra de vergoeding wordt uitgekeerd, moet hij meteen volledig als loon belast worden. Dit levert de schatkist zo’n € 830 miljoen per jaar aan extra inkomsten op. Om belastingplichtigen met een al bestaand stamrecht te prikkelen om dit toch uit te laten keren, is in het wetsvoorstel opgenomen dat in 2014 maar 80% van de uitkering in de heffing hoeft te worden meegenomen. Voorwaarde is wel dat de aanspraken in één keer volledig worden uitgekeerd.

Lees online

 

Kerstpakket 2013

Past u de werkkostenregeling niet toe, dan kunt u ook dit jaar weer tot € 70 per persoon fiscaal vriendelijk uitgeven aan een kerstpakket voor uw werknemer(s). Doen, het wordt nog steeds zeer gewaardeerd! Niet vergeten in LogiSal via menu Jaarblok > Eindheffing de belasting daarover af te dragen. Dat mag in de laatste periode van dit jaar. In de werkkostenregeling kunt u een kerstpakket verstrekken dat maximaal 30% duurder is dan gebruikelijk. Als we gebruikelijk definiëren op de € 70 die de afgelopen jaren vrijgesteld was dan betekent dat nu € 91. Een extra reden om invoering van de werkkostenregeling te overwegen? Zie ons informatie bulletin Werkkostenregeling.

Lees online

 

Bron: http://www.logisal.nl

Previous Article
Next Article