De geschiedenis van Barca – Real El Clasico


El-clasico-press

Vandaag begint om 20:00 de El Clasico.
De eerste wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid (destijds nog Madrid CF) werd op 13 mei 1902 gespeeld ter gelegenheid van de kroning van Alfonso XIII. FC Barcelona won deze wedstrijd met 3-1.
In tegenstelling tot de meeste derby’s, is het geen wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde plaats of streek, maar een wedstrijd met een langdurige politieke achtergrond. Barcelona is de hoofdstad van Catalonië, waarvan veel inwoners geen band met Spanje voelen. Madrid is de hoofdstad van Spanje en de Madrilenen zien Catalonië als deel van Spanje. Jarenlang werd de Catalaanse cultuur en identiteit door het Madrileens gezag onderdrukt, eerst door Miguel Primo de Rivera in de jaren twintig en daarna door Francisco Franco tot 1975. Scheidsrechters leken, al dan niet op bevel van hogerhand, Real Madrid stelselmatig te bevoordelen. Dat werd dan door de Barça-aanhang beantwoord met een spreekkoor: “Así, así, así gana el Madrid” (zo, zo, zo wint Madrid).

El Clasico en het Franco Regime
Overigens was het Franco-regime in eerste instantie niet op de hand van Real Madrid. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd clubpresident Rafael Sánchez Guerra, een vooraanstaande Republikein, gevangengenomen en gemarteld. Bovendien werd een vicepresident van Real Madrid vermoord. Toen Real Madrid het toernooi om de Europa Cup I begon te domineren greep Franco de kans zich op te trekken aan de internationale populariteit van de club. De vereenzelviging van Franco met Real Madrid deed de verhouding tussen Real en FC Barcelona geen goed, hoewel de leden van Real Madrid lang niet altijd blij waren met de bemoeienissen van Franco.

Real-voorzitter Santiago Bernabéu
Het was echter Real-voorzitter Santiago Bernabéu Yeste die in 1968 het vuurtje tussen beide clubs nog eens verder opstookte. In juli 1968 stonden de aartsrivalen in Madrid tegenover elkaar voor de finale van de Copa del Generalísimo. Deze finale zou de bijnaam De Finale van de Flessen krijgen : FC Barcelona won met 0-1, waarop de ultras van Real Madrid reageerden door glazen flessen naar de spelers van FC Barcelona te gaan gooien. Toen FC Barcelona-president Narcís de Carreras zijn ambtsgenoot Bernabéu vroeg naar zijn mening over het gedrag van zijn supporters, deed deze enkele controversiële uitspraken als “Catalonië is prachtig, alleen jammer dat de Catalanen daar wonen” en “Xavier Bosch is een aardige kerel” (Xavier Bosch was lid van Franco’s geheime dienst en hij had vele moorden op zijn geweten, waaronder de dood van FC Barcelona-preses Josep Sunyol). Voor de Madrileense aanhang is deze finale bekend als “Rigo, campeón”, omwille van de dubieuze leiding van deze Mallorcaanse scheidsrechter in de halve finalewedstrijden tussen Atlético Madrid en FC Barcelona. Toen in de finale Real Madrid een strafschop onthouden werd, gingen de poppen aan het dansen.

Supporters Barca Real
Hoewel de voetbal supporters van Real Madrid over het algemeen uiterst vijandig zijn richting de spelers van FC Barcelona, kunnen ze de sterspelers van hun aartsrivaal van tijd tot tijd ook waarderen. Zowel Diego Maradona in 1985 als Ronaldinho in 2005 kregen een staande ovatie in Estadio Santiago Bernabéu na hun uitstekende spel tijdens de wedstrijd.

Eén van de meest opvallende figuren in de El Clásico de laatste jaren was de Portugees Luís Figo. De aanvallende middenvelder groeide tussen 1995 en 2000 bij FC Barcelona uit tot een publiekslieveling en één van de sterspelers. In 2000 maakte Figo echter de overstap naar Real Madrid, na een conflict met de clubleiding van FC Barcelona. Tijdens zijn eerste terugkeer in oktober 2000 kreeg Figo vooral een hels fluitconcert te verduren. De Superclásico van het seizoen 2001/2002 in Camp Nou miste Figo door een blessure, maar in 2003 kreeg hij het opnieuw zwaar te verduren. Ditmaal bekogelden de culés hem met onder andere frisdrankflesjes, mobiele telefoons en muntjes en er zou zelfs een varkenskop gegooid zijn. Sluiting van Camp Nou voor meerdere wedstrijden dreigde wegens dit ongepaste gedrag van de culés, maar uiteindelijk zou FC Barcelona deze straf ontlopen. Figo’s bezoek aan Camp Nou in het seizoen 2003/2004 verliep vervolgens zonder grote incidenten.

Meer live voetbal en info over El Clasico ga naar onze website.

Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *