Europa geeft 300 miljoen aan slim internet

De Europese Commissie stelt driehonderd miljoen euro beschikbaar voor projecten op het gebied van fysieke infrastructuur die aan internet is gekoppeld. De commissie hoopt zo te zorgen voor minder files, minder luchtvervuiling en een betere gezondheidszorg. Eerder stelden de ambtenaren al tweehonderd miljoen euro beschikbaar voor onderzoek op het gebied van internettechnologie. Het geld komt beschikbaar tussen 2011 en 2013.

‘Het internet kan een bijdrage leveren aan de oplossing van toekomstige problemen en biedt de mogelijkheid om de Europese economie uit het slop te halen’, zegt eurocommissaris Vivianne Reding. Volgens haar kunnen online toepassingen bijvoorbeeld het vervoer in de steden verbeteren. Ze noemt als voorbeeld daarvan het Sensei-project. Daarbij krijgen carpoolers een sms als een bus in de buurt is om hen naar hun bestemming te brengen.

Het internet verbindt miljarden sensoren en mobiele apparaten, zegt de Europese Commissie. De infrastructuur moet echter wel ‘slim’ genoeg zijn om alle data van al die apparaten en sensoren te kunnen verwerken. De commissie voorspelt 20 procent minder files door de infrastructuur slimmer te maken. De luchtvervuiling kan worden gereduceerd met 15 procent, aldus de commissie.
De Europese ambtenaren zeggen in 2010 op te roepen om voorstellen in te dienen. In totaal wordt er 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Van het bedrijfsleven wordt een even grote bijdrage verwacht.

Bron: computable.nl

Previous Article
Next Article