Belgë binnenkort zonder stroom

gentec-728x90
kern

De problemen met de Belgische kerncentrales houden aan. Drie van de zeven reactoren liggen stil en daarin komt voorlopig geen verandering, meldt de Vlaamse omroep VRT.

De reactoren Doel 3 en Tihange 2 kampen al lange tijd met haarscheurtjes in de wanden van de reactorvaten. In maart werden ze daarom voor de tweede keer stilgelegd. Uit nieuwe onderzoeksresultaten blijkt volgens de VRT nu dat een herstart er nog niet in zit.

Verzwakt

Het staal van de reactorwanden zou door de duizenden scheurtjes te veel verzwakt zijn. De wanden kunnen daardoor de straling van de reactoren mogelijk niet aan. Doel 3 en Tihange 2 zullen op z’n vroegst komend voorjaar weer worden opgestart en mogelijk nooit meer, meldt de VRT.

Sinds vorige week ligt ook reactor Doel 4 stil, waarschijnlijk als gevolg van sabotage. Het lijkt erop dat een medewerker van de centrale opzettelijk een olielekkage heeft veroorzaakt. De reactor is zeker tot het eind van het jaar buiten gebruik.

55 procent

België telt twee kerncentrales: Doel (bij Antwerpen, enkele kilometers van de Nederlandse grens) heeft vier reactoren en Tihange (in de provincie Luik) heeft er drie. Samen kunnen ze voorzien in 55 procent van de Belgische elektriciteitsbehoefte.

Nu drie van de zeven reactoren stilliggen, is de productie ongeveer de helft lager. In de zomer leidt dat niet tot problemen, maar in de winter zou er een stroomtekort kunnen ontstaan.

Verouderd

De reactoren Doel 1 en 2, die kleiner zijn dan de andere vijf, worden bovendien volgend jaar buiten gebruik gesteld omdat ze verouderd zijn. De twee reactoren dateren uit 1975. Dat geldt ook voor Tihange 1, maar de Belgische regering besloot in 2012 dat die reactor open kan blijven tot 2025. De andere reactoren van Doel en Tihange dateren uit de jaren 80.

De enige Nederlandse kerncentrale, die van Borssele, is overigens ouder dan de Belgische reactoren. Borssele telt één reactor, die uit 1973 dateert en tot 2033 in gebruik blijft. Het vermogen is vergelijkbaar met de kleinere reactoren in Doel.

Bron: NOS

gentec-728x90

Previous Article
Next Article