Logisal Salaris nieuws juli 2014

BPF Schilders kiest voor PGGM

A&O Services, de pensioenuitvoerder van BPF Schilders, is overgenomen door pensioenuitvoerder PGGM. A&O Services verzorgt de pensioenuitvoering van BPF Schilders in 2014 nog zelf. Het is de bedoeling dat vanaf 2015 de pensioenuitvoering van BPF Schilders door PGGM wordt verzorgd. Het jaar 2014 wordt gebruikt om de overgang van A&O Services naar PGGM voor te bereiden.

Voor de deelnemers van BPF Schilders verandert er door de overgang naar PGGM in eerste instantie niets. Eind 2014 worden veranderingen zoals gewijzigd adres, telefoonnummer, etc. aan de deelnemers doorgegeven.

BPF Schilders blijft dus als pensioenfonds gewoon bestaan, alleen de pensioenuitvoering gaat over naar PGGM.

 

Hele salaris mag niet meer contant

Het salaris mag vanaf 1 januari 2015 niet meer in zijn geheel contant worden uitbetaald. Dat schreef minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een brief aan de Kamer. Asscher wil hiermee ontduiking van het minimumloon bestrijden.

Vanaf volgend jaar moet op een bankrekening een deel van het salaris worden overgemaakt dat ten minste gelijk is aan het minimumloon. Ook betekent het dat werkgevers geen verrekeningen meer mogen toepassen met het minimumloon.

De regels worden nogal eens omzeild doordat werkgevers bijvoorbeeld huisvestingskosten of ziektekostenpremies verrekenen met het minimumloon. De maatregel maakt deel uit van een wetsvoorstel dat is bedoeld om zogeheten schijnconstructies tegen te gaan.

Deze schijnconstructies zijn volgens de minister “een klap in het gezicht van de hardwerkende werknemers en eerlijke ondernemers”. Een speciaal inspectieteam verricht er op dit moment onderzoek naar.

Bij het onderzoek stuitte de inspectie op gefingeerde dienstverbanden. Die zijn vaak bedoeld om illegale arbeid mogelijk te maken of om een werknemer in aanmerking te laten komen voor een uitkering of voor verblijf in Nederland. Asscher wil het ook mogelijk maken om de namen van bedrijven die de fout in gaan openbaar te maken. Dat moet een preventieve werking hebben.

 

WHK te hoog vastgesteld

Voor een aantal werkgevers heeft de Belastingdienst de WHK niet goed (te hoog) vastgesteld. De werkgevers die het betreft hebben inmiddels een nieuwe beschikking van de Belastingdienst ontvangen.

De correcties mogen op drie verschillende manieren worden doorgegeven:

  • U past vanaf de eerstvolgende periode het juiste percentage toe. Eerdere periodes corrigeert u door middel van dit formulier.
  • U past het hele jaar het oude percentage door en corrigeert aan het einde van het jaar door middel van dit formulier.
  • U corrigeert de administratie en neemt correctieberichten mee in de eerst volgende loonaangiftes.

Indien u dit jaar wilt corrigeren dan kunt u dit in LogiSal doen via > Periodeblok > Corrigeren werkgeverspremies en reserveringen in boekingen. Zorg dan wel altijd dat u eerst een kopie van de betreffende administratie heeft gemaakt. Er bestaat ook de mogelijkheid om het werknemersdeel aan te passen, dit kan echter alleen in combinatie met de helpdesk.

 

Aanvraag subsidie praktijkleren uitbesteden

De subsidieregeling praktijkleren is met ingang van 1 januari 2014 de opvolger van de regeling afdrachtvermindering onderwijs.

Wilt u praktijkleerplaatsen of werkleerplaatsen aanbieden? Dan kunt u daarvoor subsidie aanvragen. Om een aanvraag in te dienen bij AgentschapNL dient u te beschikken over een veiligheidscertificaat, voor de aanvraag subsidie praktijkleren is dit e-herkenning niveau.

Logihuis beschikt over dit certificaat en wij kunnen deze aanvraag voor u verzorgen
(€ 30,- ex. BTW per aanvraag). Heeft u interesse? Neem dan contact op via info@logihuis.nl.

 

Anoniementarief

Als u de gegevens voor de loonheffingen niet van uw werknemer krijgt vóór of op de 1e werkdag, dan past u het zogenoemde anoniementarief toe. U doet dat ook als u de identiteit van uw werknemer niet kunt vaststellen of als u de gegevens niet op de juiste manier bij uw loonadministratie bewaart. In LogiSal kunt u dit instellen bij Werknemer > Fiscaal > Bijzondere instellingen.

 

Loonstroken digitaal verstrekken

U kunt met LogiSal loonstroken digitaal verstrekken aan uw werknemers. Per e-mail gaat dit als volgt: klik op de mail-button als u de salarisspecificatie(s) op uw scherm heeft staan. U kiest vervolgens voor optie 1 waarna u alle specificaties naar uw medewerkers kunt mailen. Tevens bestaat er de mogelijkheid om de salarisspecificaties digitaal te verstrekken via een Dropbox account. Voorwaarde is dan wel dat de werknemers ook allemaal een Dropbox account aanmaken. Hiervoor hebben wij een speciale whitepaper gemaakt waarin dit volledig wordt uitgelegd.

 

Werkkostenregeling gaat vereenvoudigd door!

Met ingang van 1 januari 2015 is de werkkostenregeling voor alle werkgevers van toepassing. Het huidige ‘keuzeregime’ opnieuw verlengen acht staatssecretaris Wiebes (Financiën) onwenselijk. Wiebes heeft de Tweede Kamer laten weten dat de werkkostenregeling na een uitgebreide internetconsultatie aanzienlijk wordt vereenvoudigd. De vrije ruimte van 1,5% wordt verlaagd naar 1,2% om deze maatregelen budgettair neutraal in te kunnen voeren.

In de brief aan de Tweede Kamer staan diverse maatregelen die de administratieve lasten voor werkgevers terugdringen en de uitvoerbaarheid voor de Belastingdienst verbeteren.

De maatregelen worden meegenomen in het Belastingplan 2015.
De wijzigingen kunnen vervolgens per 1 januari 2015 ingaan. Het betreft:

1. Beperkte introductie van het noodzakelijkheidscriterium
Het noodzakelijkheidscriterium wordt voorlopig alleen geïntroduceerd voor gereedschappen en voor computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur.

2. Jaarlijkse afrekensystematiek
Om de afrekensystematiek te vereenvoudigen is besloten dat de inhoudingsplichtige nog maar één keer per jaar hoeft vast te stellen wat zijn verschuldigde belasting in het kader van de werkkostenregeling is.

3. Concernregeling
Met de introductie van de concernregeling wordt er een collectieve vrije ruimte gecreëerd, zodat binnen concernverhoudingen niet langer een splitsing hoeft te worden gemaakt tussen vergoedingen en verstrekkingen die deels ten behoeve van werknemers van het ene concernonderdeel komen en deels ten behoeve van een ander.

4. Vrijstelling voor branche-eigen producten
De bestaande regeling voor personeelskorting wordt in de vorm van een gerichte vrijstelling in de WKR gecontinueerd.

5. Wegnemen van onderscheid tussen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen
Om de begrijpelijkheid te verbeteren zal in de WKR een nieuwe gerichte vrijstelling worden ingevoerd ten aanzien van een aantal werkplekgerelateerde voorzieningen waarvoor nu een nihilwaardering geldt. Daaronder vallen dan de ter beschikking gestelde, de anderszins verstrekte en de vergoede voorzieningen.

 

Nieuwe regelgeving per 1 juli 2014

Per 1 juli zijn er de volgende wijzigingen voor de salarisadministratie:

* Nieuw minimumloon.
* Premiekorting jongere werknemers.
* Nieuwe rekenregels Belastingdienst.
* Aanvraag Subsidieregeling praktijkleren.
* Aanvraag S&O ook via EHerkenning.

 

KPN Certificaten / PKI overheidscertificaten

Met ingang van 1 januari 2015 kunt u met een PKI overheidscertificaat ook de aangifte loonheffingen gaan indienen. Er komt een overgangsperiode voor de loonaangiftes van 2 jaar. Dit betekent dat u tot en met 31 december 2016 uw loonaangiftes nog kunt indienen met uw KPN certificaten.

Het voordeel is dat de meeste KPN certificaten begin 2012 zijn aangevraagd en een looptijd hebben tot begin 2016. Voor 2015 hoeft u dus nog geen actie te ondernemen inzake het versturen van uw loonaangiftes. Wij houden u op de hoogte.

 

Nieuw! Opstartcursus voor beginnende gebruikers

LogiSal is een enorm gebruiksvriendelijk salarispakket.Toch kunnen wij ons voorstellen dat u extra hulp wenst bij de overgang en inrichting van uw administratie(s). Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, kunt u bij ons een opstartcursus op afstand afnemen.

Voor slechts € 160,- helpen wij u gedurende twee uren met de inrichting van LogiSal en beantwoorden wij al uw vragen.

Dit gebeurt telefonisch in combinatie met de helpdeskverbinding van LogiSal (wij kunnen dan met u meekijken op uw computer).

De telefoonkosten nemen wij uiteraard voor onze rekening.

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op.

 

Previous Article
Next Article